Carla Dusseljee Kindercoach

Ken je het? Iemand verteld zijn ervaring over een probleem, met daaraan gekoppeld zijn oplossing. Je denkt: “dat herken ik ook!”. Je neemt het over en je gaat aan het werk om dit probleem ook de wereld uit te helpen. Als dit wat vaker gebeurd, ben je heel hard aan het werk om allemaal losse problemen de wereld uit te helpen. Uit eigen ervaring weet ik, dit kost heel veel energie.


Toen ik mij in de opvoeding van het jonge kinderen ging verdiepen kwam ik tot een conclusie dat alle mensen opvoeden vanuit hun waarden, dingen die zij belangrijk vinden. Vanuit die waarden ontstaan normen, normen die je zijn aangeleerd door mensen in je naaste omgeving. Deze normen zorgen ervoor dat jij de dingen gewoon vindt, ze geven je houvast en steun. Ze geven je jou oordeel over de dingen die er in je omgeving gebeuren, zonder dat je er over na hoeft te denken.
Met dit in ons achterhoofd is het heel interessant om hier eens wat langer bij stil te staan. Waarom vinden we de dingen leuk, bijzonder, raar, gewoon of echt niet kunnen. Maar, klopt dit ook? Zijn de regels  de regels omdat we dit belangrijk vinden? Waarom zeggen we ja of nee tegen ons kind als ze ons iets vragen? Gaat dit automatisch of vinden we dit echt. Komt het omdat we heel even met iets bezig zijn, geen zin hebben in rommel, drukte of iets anders. Of… omdat we dit ECHT willen.
Wanneer je zo af en toe eens kijkt naar de lange termijn: En je afvraagt, wat zou ik mijn kind mee willen geven? Wat vind ik belangrijk, waar hecht ik waarde aan? En je kiest daarbij 3 voor jou belangrijke waarden die je ECHT gaat leven….. wat zou er dan gebeuren?
Dit kan heel spannend zijn, want je gaat bewust dingen veranderen waarbij je de gevolgen niet altijd goed overziet. Vast geroeste gewoontes moet je misschien loslaten. Hiervoor in de plaats ontwikkel je nieuwe normen. Geloof mij,  op de langere termijn werpt het zijn vruchten af. Al snel levert dit energie op. Waai je niet met alle winden mee. Maak je bewust keuzes. En zie je de rode draad in de keuzes die je maakt.
In mijn ogen de moeite waard! Sta eens stil bij wat jij ECHT belangrijk vindt!
Wil je aan het werk? Stuur mij een mail dan krijg je een lijst met waarden toegestuurd! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mijn adres

Carla Dusseljee
Grindweg Hasselt 2a
8035 RL Zwolle

06 - 14 94 27 82
info@carladusseljeekindercoach.nl

Of ga naar ons contact formulier.

Nieuwsbrief

Volg ons